wtorek, 7 listopada 2017

Zupa gulaszowa z boczniakami



Bardzo lubimy takie treściwe zupy. Są mega sycące i rozgrzewające, a ich aromat uzależnia ;)








Składniki

300 g wołowiny (u nas łopatka)
2 łyżki oleju
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 kawałek białej części pora
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 l wrzątku
4-5 ziemniaków
90 g koncentratu pomidorowego
250 g boczniaków
2 ogórki kiszone
1 czerwona papryka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego kminku
1 mała puszka czerwonej fasoli
majeranek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone jarzyny, por w piórka, czosnek, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 1,5 godziny.
Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, pokrojone na plasterki ogórki, pokrojone w paski boczniaki i paprykę, paprykę ostrą, słodką, kminek. Gotujemy 45 min. 20 min przed końcem gotowania, dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.



1 komentarz: