Schabowy z ziemniakami i buraczkami. Zapewne znacie to tradycyjne danie ;) Postanowiłam przygotować je w nowoczesnej odsłonie i takim oto sposobem zapraszam na schabowe w różowej, buraczanej panierce, podane z chipsami z fioletowych ziemniaków, oraz z musem jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :)
4 porcje:
kotlety:
- 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm
- jajko
- 50 g bułki tartej
- 40 g sproszkowanego buraka
- sól i pieprz
- olej Wielkopolski do smażenia
chipsy:
- 500 g fioletowych ziemniaków
- łyżka oleju Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin
- pół łyżeczki soli
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- starta skórka z połowy limonki
mus jabłkowy z rozmarynem:
- duże jabłko
- gałązka rozmarynu
- łyżka wody
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Ziemniaki szorujemy i kroimy w 1-2 mm plasterki.
Nacieramy je olejem i solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem).
W tym czasie kotlety rozbijamy tłuczkiem.
Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym burakiem, szczyptą soli i pieprzu.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce.
Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc po usmażeniu, kotlety możemy jeszcze delikatnie opruszyć pudrem buraczanym.
Chrupiące, upieczone chipsy mieszamy ze skórką z limonki i natką pietruszki.
Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dusimy z rozmarynem na łyżce wody.
Usmażone kotlety podajemy z chipsami i musem jabłkowym.
Smacznego :)
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Brak komentarzy