wtorek, 7 listopada 2017

Kotlety z bakłażana z serem żółtym

Szczerze mówiąc nie jestem fanką bakłażana, ale kotleciki z nim w roli głównej bardzo mi smakują. Do kotletów dodałam również ser żółty mozzarella, ale myślę że były by jeszcze bardziej smaczniejsze z parmezanem, następnym razem wypróbuję... Kotlety polecam podać z sosem pomidorowym, a do tego ziemniaczki i pyszna surówka...pyszny obiad wegetariański. 




Składniki:
bakłażan 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
ser żółty starty 6 łyżek,
jajko 1 szt,
bułka czerstwa 1 szt,
mleko lub woda do namoczenia bułki,
majeranek do smaku,
sól i pieprz do smaku,
mąka pszenna pół łyżki,
olej do smażenia,
bułka tarta do obtoczenia,

Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę moczymy w mleku lub w wodzie. Bakłażana grillujemy w całości lub przekrawamy na pół, a następnie wkładamy na grilla lub do piekarnika i pieczemy do miękkości. Następnie za pomocą łyżki wyciągamy miąższ z bakłażana i miksujemy go na gładką masę z dodatkiem odciśniętej bułki. Do bakłażana dodajemy jajko, ser żółty, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawiamy masę do smaku. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotleciki podajemy według swoich upodobań. Polecam z sosem pomidorowym. 

1 komentarz: