poniedziałek, 6 listopada 2017

Krem z dyni z jabłkiem i pomarańczą

Kremowa zupa z dyni na słodko, z dodatkiem jabłka oraz pomarańczy. Oprócz soku z pomarańczy polecam dodać też na talerz odrobinę startej skórki dzięki temu zupa zyska mocniejszy aromat pomarańczy.

składniki:

700 g dyni, u mnie hokkaido bez pestek i skóry (skórę obrałam bo nie była zbyt ładna)
1 duże kwaskowe jabłko
1 duża pomarańcza
ok 1,5 szklanki bulionu warzywnego
śmietanka lub mleczko kokosowe

Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne. Pokrojone składniki przełożyć do garnka. Zalać bulionem, ja najpierw wlałam 1 szklankę. Gotować do miękkości. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Do smaku zabielić zupę śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Można to zrobić od razu w garnku lub na talerzu. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną drobno startej skórki z pomarańczy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz