Bitki ze schabu duszone z marchewką








Bitki ze schabu z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. 

Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, kruche i bardzo pyszne.








Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • smalec/olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony, zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę, podsmażyć, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie do cebuli dodać mięso, marchewkę, lubczyk, liść laurowy oraz ziele angielskie, całość zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Całość dusić na małym ogniu około 34-40 minut do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewać wodą. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, wlać do mięsa, dokładnie wymieszać i zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);