Kolejny eksperyment smacznego a przy tym zdrowego ciasta, z wykorzystaniem puree z dyni i bananów. Uwielbiam takie wilgotne ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne. 

Składniki (na małą formę "keksową"):

  • 2 banany 
  • 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido 
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 5 łyżek ksylitolu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka Amaretto 
  • do dekoracji: polewa czekoladowa na bazie kakao i oleju kokosowego oraz orzechy laskowe
Polewa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka Amaretto  
Banany, puree, jajka, mleko, ksylitol i Amaretto zmiksuj na gładką masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 łyżkami kakao oraz dwoma łyżkami miodu. Polewą polej ciasto i udekoruj orzechami laskowymi. 

Smacznego, Klaudia! 



Brak komentarzy