To moje pierwsze doświadczenie z własnoręcznie zrobioną musztardą i wyszło genialnie Spróbowała cała moja rodzina, a brat oświadczył że zrobi mi całe pole gorczycy abym mogła zrobić masową produkcję. Czy to znaczy ze mu smakowało?
Moja musztarda to ziarnista musztarda francuska, do tego dość pikantna – taka jak lubię. Jest genialna, prosta i idealnie nadaje się na prezent. Tak właśnie, pokażcie mi osobę która nie ucieszy się ze słoiczka domowego musztardowego wyrobu
JAK ZROBIĆ MUSZTARDĘ?
Ilość słoiczków: 2 małe słoiczki
Przygotowanie: 20 minut + 12-24h
Składniki:
– 120 g ziaren gorczycy
– 1 płaska łyżeczka płatków chilli
– 150 ml octu jabłkowego lub z białych winogron
– 2 łyżki płynnego miodu
– pół łyżeczki soli
– laska cynamonu
Przygotowanie:
- Do miseczki wsyp gorczycę, płatki chilli (jeśli wolisz mniej pikantną musztardę dodaj połowę porcji) lub małe suszone papryczki chilli zmiażdżone w moździerzu. Dodaj laskę cynamonu i wlej ocet. Wszystko wymieszaj i odstaw na 12-24h.
- Do gorczycy dodaj miód. Wyjmuj już laskę cynamonu i odłóż 1/3 mieszanki do osobnej miski. 2/3 mieszanki zblenduj na ile to możliwe za pomocą blendera, a następnie dodaj do zmielonej części odłożoną gorczycę. Dodaj sól, wymieszaj i gotowe.
- Przełóż musztardę do słoików i przechowuj w lodówce.
Smacznego
Zapraszam Cię tęż na wpisy:
– jak suszyć lawendę






3 comments
śwetny sposób
szkoda, że tutaj gorczyca nie istnieje 
Dlaczego musztarda jest gorzka? Ta gorzkość rzuca się od razu.
U mnie musztarda również wyszła bardzo gorzka, jednak po dwóch dniach w lodówce gorycz zniknęła i został sam pyszny smak
polecam robić musztardę kilka dni wcześniej żeby zdarzyła się „przegryźć”