Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Ich smak zna pewnie większość z Was z dzieciństwa, albo sami je przygotowujecie własnym dzieciom. Są niesamowicie delikatne i jednocześnie aromatyczne. Danie jak najbardziej domowe. Polecam :)

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
pęczek koperku
400 g śmietany 18%
sól, pieprz, czosnek granulowany
olej rzepakowy do smażenia

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dobrze wyrabiamy, a następnie formujemy z niego klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układamy obok siebie na rozgrzanej i podlanej olejem patelni. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po czym wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony drobno koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Trzymamy jeszcze z 5 min. na ogniu i wyłączamy. Podajemy ze spaghetti lub makaronem typu wstążka.





Komentarze

  1. uwielbiam sos koperkowy :) często robię go do pulpecików labo schabu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest rewelacyjny i faktycznie pasuje do wielu dań :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty