sobota, 4 listopada 2017

Tęczowy tort urodzinowy



Tort na specjalne zamówienie. 
Czterolatki potrafią być bardzo wymagające, ale udało się. 
Jubilatka zachwycona a ja odsapnęłam w ulgą.  
Lekki tort waniliowy z galaretką i owocami w środku. 
Nic trudnego. Dekoracja tylko przyprawiła mi siwych włosów.
Unicorn zrobiony z masy cukrowej w nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone w nocy. Spróbujcie i Wy ... radość dziecka nie do opisania.


Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. 
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części.
Będziecie potrzebowali także 
2 galaretki malinowe, lub truskawkowe
300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
800 ml śmietany kremówki 
300 g mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 lub więcej łyżek cukru pudru do smaku.
Do nasączenia tort użyłam sok z cytryny wymieszany z wodą i posłodzony do smaku.
Dzień wcześniej zróbcie galaretki według przepisu i wylejcie do okrągłych foremek wielkością podobnych, lub mniejszych od biszkoptu.
W misie miksera umieśćcie mascarpone, śmietanę, wanilię i cukier puder, następnie zmiksujcie na stabilny krem.

Wykonanie
Na podstawce ułóżcie pierwszy blat biszkoptowy. 
Nasączcie go delikatnie i posmarujcie cienko kremem waniliowo-śmietankowym. 
Przełóżcie delikatnie galaretkę na tort . W tym celu delikatnie ogrzejcie formę, aby galaretka zrobiła się luźniejsza. Posmarujcie na wierzchu cienką warstwą kremu i ułóżcie drugi blat biszkoptowy. Nasączcie i posmarujcie kremem, na krem poukładajcie owoce i przykryjcie biszkoptem. Kolejne przełożenie to galaretka i krem waniliowo śmietankowy. Na koniec nasączcie wierzchnią warstwę biszkoptu i schłodzicie w lodówce około 2 godzin.
Do posmarowania tortu możecie użyć bitej śmietany, lub masy maślanej. Masa maślana ma tą zaletę, że nie rozpuszcza dekoracji z masy cukrowej. 

Krem maślany do posmarowania tortu
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
400 g miękkiego masła
sok z cytryny
Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. 
Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny. Schłodzić.
W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) 

Do ozdoby tortu użyłam bezików upieczonych kilka dni wcześniej, makaroników, które piekłam dwa razy ze łzami w oczach, modląc się, aby ta partia w końcu się udała. 
Zużyłam dwie paczki kolorowej posypki i kilka żelków. 
Tak naprawdę to przecież dekoracja zależy od Waszego gustu i zdolności plastycznych. 

Tu  możecie zobaczyć jak wykonać figurkę Unicornu z masy cukrowej. Powodzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz