niedziela, 5 listopada 2017

Buraczane brownie

Brownie już zaistniało na tym blogu, ale ty razem to odsłona nieco warzywna. 
Pyszne lekkie, jakże inne od klasycznego brownie. Buraczki nadają wilgotności. 
Mimo iż użyłam czekolady mocno gorzkiej bo 73% dzieciom bardzo ciasto smakowało. 
Szybkie do zrobienia i nie może się nie udać. Polecamy gorąco całą naszą rodziną.

Ciasto upiekłam w kwadratowej blaszce o długości boków 23 cm.

Będziecie potrzebowali
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady 
270 g brązowego cukru
3 duże jajka
150 g mąki pszennej (użyłam 50 g mąki pszennej i 100 g mąki pszennej razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
250 g ugotowanych buraczków (nie solonych) startych na drobnych oczkach, lub zblendowanych
50 g orzechów włoskich
Masło rozpuścić i do gorącego dodać czekoladę. Nie podgrzewać. 
Czekoladę wymieszać do powstania gęstego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem. 
Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Do masy jajecznej dodać sos czekoladowy i wymieszać krótko, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia. 
Na koniec dodać buraki i orzechy. Krótko zamieszać i przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 25 minut. 
Ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne, a na wbitym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta. Posypać cukrem pudrem, lub polać rozpuszczoną czekoladą. Powodzenia
Przepis pochodzi z bloga " Moje Wypieki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz