Chlebek bananowy

Takie szybkie i proste ciasta to ja uwielbiam :) Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki startemu jabłku. Ja dorzuciłam mieszankę orzechów, ale można dodać samych orzechów włoskich. Wspaniała propozycja dla niespodziewanych gości albo gdy masz ochotę na błyskawiczne ciasto :)




Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jabłko
  • 125 miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 40 g orzechów( 20 g włoskich i  20 g nerkowców)
  • 40 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy drobno pokroić.
  2. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Mąkę przesiać i wsypać sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika.
  4. Wszystko wymieszać.
  5. Banany rozgnieść widelcem.
  6. Do miski włożyć masło, wsypać oba cukry i utrze mikserem na puszysta masę.
  7. Następnie dodawać kolejno jajka, rozgniecione banany i start jabłko.
  8. Na koniec wsypać suche składniki oraz posiekane orzechy.
  9. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
  10. Piekarnik rozgrzać do 180C i piec ok. 60 minut.
Smacznego :)
 
 

Komentarze

Popularne posty