sobota, 4 listopada 2017

Imbir Marynowany

Przepis na ten imbir dostałam od Taty. bardzo tacie zasmakował w sushi i chciał żeby zrobić w domu. Z tego przepisu wyszły dwa małe słoiczki.



Składniki:
1 duży korzeń świeżego imbiru
150 ml octu ryżowego
30 ml soku z buraków (pominęłam bo nie miałam)
100 g cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie plasterki (0,5-1 mm). W łóż do szklanej miseczki, zasyp solą i lekko wymieszaj. Przykryj miseczkę talerzykiem i wstaw na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągnij imbir z lodówki i odlej z niego nadmiar płynu (nie odciskaj). Rozłóż plasterki imbiru do małych słoiczków. Do małego garnka wsyp cukier i wlej ocet ryżowy. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Poczekaj aż powstała zalewa trochę ostygnie i wlej do niej sok z buraków. Jeszcze ciepłą zalewę wlej do słoiczków wypełnionych plasterkami imbiru (imbir musi być całkowicie przykryty zalewą). Zakręć słoiki i poczekaj aż zupełnie wystygną. Wstaw do lodówki na minimum 2 dni. Po tym czasie imbir jest już gotowy do spożycia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz