Ślimaczki z ciasta francuskiego, jabłkami i cynamonem
Inne słodkości

Ślimaczki z ciasta francuskiego, jabłkami i cynamonem

Pyszne desery wcale nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego zrobimy w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znikną z talerza ; )

Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Starte jabłka przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru soku. Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką, tak, aby nie kleiło nam się do blatu. Ciasto posypujemy ok. 2-3 łyżki mieszaniny cukru z cynamonem. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru, cynamonu, sok z cytryny, oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy równomiernie na całe ciasto, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Gdy ciasto dobrze się schłodziło, kroimy je na 12-15 części w zależności od wielkości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie z każdej strony smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C na opcji góra-dół.
Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Składniki i przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego, jabłkami i cynamonem:

  • 4 średniej wielkości kwaśne jabłka, obrane pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 45 g cukru trzcinowego
  • 9 g cynamonu
  • 25 g masła
  • 1 jajko

Ślimaczki z ciasta francuskiego, jabłkami i cynamonem

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *