niedziela, 5 listopada 2017

Dyniowe kluski leniwe




Leniwie pozostaję kurczowo przy dyni, która powoli oddaje swoje miejsce piernikom. Zanim jednak przejdziemy do tego tematu leniwie poczęstuję Was leniwymi. Oczywiście dyniowymi :)






Składniki:

0,5kg białego sera
1/2 szklanki musu z dyni (Przepis TUTAJ)
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej (może się zdarzyć, że w zależności od wielkości jajek trzeba będzie dodać więcej mąki) 

bułka tarta
cukier
 masło   






Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy ręcznie. Kiedy ciasto będzie jednolite wałkujemy ręcznie rolke i przecinamy w romby. Kluski wrzucamy do osolonej wrzącej wody.
Po wypłynięciu klusek na wierzch wody gotujemy je przez około 2 minuty.
Odcedzamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i 2-3 łyżeczki cukru
 W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluseczki.

Smacznego :)



  
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz