piątek, 3 listopada 2017

Ryba (dorsz) w cieście kokosowym


Pomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ




Składniki na 4 porcje:
2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg)
sól, pieprz
przyprawa do ryb
olej do smażenia

ciasto do panierki
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
1/2 szklanki wody 
3 łyżki wiórek kokosowych
sól do smaku


Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki i odstawić na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście kokosowym. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Ciasto na panierkę przed i po wymieszaniu
Filety w trakcie panierowania i smażenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz