piątek, 3 listopada 2017

Żurek domowy

Zawsze dobra zupa, którą możemy serwować przez cały rok, a zwłaszcza w chłody.


Potrzebujemy tylko zwykłe produkty jak do prawie każdej dobrej zupy i zakwas.
Zakwas domowy robimy sami co najmniej 4 dni wcześniej kliknij tutaj , sklepowy w butelce
 kupimy w każdym warzywniaku, a w postaci proszku możemy mieć zawsze w szufladzie pod ręką.
W niektórych regionach Polski żurek jest zakwaszany kwasem po ogórkach, po kapuście....
wówczas jest nazywany białym barszczem, który oczywiście też przepysznie smakuje.


Skład: 4 litry wody, 0,5-0,7 kg włoszczyzny, 1 kg obranych ziemniaków, boczek 200-300 g,
kiełbasa podlaska300 g, biała kiełbasa wg porcji, cebula 3 szt., czosnek 5 ząbków, 4 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, 2 stołowe  czubate łyżki  majeranku,
około 1 litr zakwasu, jajka ugotowane, smalec do podsmażenia.


Najpierw w wodzie gotujemy włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem i 1 cebulą.


W drugim garnku gotujemy jajka.


Jak jajka się ugotują, to podsmażamy na smalcu pokrojone w kostkę kiełbasę, boczek, cebulę.
 Potem dodajemy to razem z tłuszczem do zupy, dolewamy zakwas i mieszamy, na końcu wkładamy
 białą kiełbasę i gotujemy na średnio małym ogniu około  5-10 min. żeby smaki się połączyły.
Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli i pieprzu jak potrzeba, a także posiekany czosnek.


Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj 


Na pewno zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym w dłoniach majerankiem, 
...z kiełbaską w zupie lub na osobnym półmisku  ;-) 


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz