sobota, 4 listopada 2017

Rolada szpinakowa

Brakowało czasu, żeby usiąść i powrzucać nowe posty, ale JESTEM. Może uda się nadrobić trochę zaległości ;)
Dzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna !


Składniki na ciasto:

- opakowanie szpinaku mrożonego,
- 2 ząbki czosnku,
-1 łyżka masła,
- 4 jajka,
- łyżka mąki,

Składniki na farsz:

-2 serki typu almette śmietankowe,
- ząbek czosnku, lub czosnek w proszku,
- 2 łyżeczki chrzanu ( opcjonalnie)
- łosoś w plastrach ok. 350-400 g


Szpinak podsmażyć na patelni z masłem. Dodać rozdrobniony czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy przestygnie odcisnąć na sitku. Oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę szpinakową. Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozprowadzić równomiernie na blaszce.




Następnie piec ok 15min w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ( opcja góra-dół).
W tym czasie przygotować nadzienie:
do miseczki przekładamy serki wciskamy czosnek, można dodać chrzan, wymieszać.
Upieczony placek, posmarować równomiernie przygotowanym wcześniej serkiem, następnie ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę. Zwinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.



 Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz