Ciasto Banoffee na biszkopcie




Piątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to :-) Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię. Zmodyfikowałam tylko ilość kajmaku, nie dałam całego opakowania, bo dla mnie byłoby za słodko, a i tak było :-) Życzę Wam miłego piątku :-)

Blaszka 24x34 cm

Składniki biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa kajmakowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki gotowej masy kajmakowej (ja dałam kopiate)


Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku



Poncz:

  • 120 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru


Dodatkowo:

  • 3-4 banany
  • kilkanaście herbatników u mnie petitki (ilość zależy od wielkości ) 
  • kajmak pozostały po odebraniu 3 łyżek z puszki
  • kakao do posypania
  • sok z cytryny


Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Przygotowujemy poncz do nasączenia.
3. Do kubka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy, ponczujemy ciasto. 

Masa kajmakowa:
1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Ubijamy, dodajemy trzy łyżki kajmaku, miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się składników dosłownie kilka sekund.
2. Banany obieramy, kroimy w plasterki skraplamy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie. Banany układamy ciasno jeden przy drugim.
3. Na banany wykładamy masę kajmakową, na masę wykładamy ciastka petitki.
4. Pozostały kajmak przekładamy do miseczki i mieszamy, żeby stał się bardziej płynny i jednolity, następnie delikatnie rozsmarowujemy go na ciasteczkach. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

Masa śmietanowa:
1. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy, żeby się rozpuściła i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
2. Do misy miksera wlewamy śmietanę i ubijamy ją, następnie dodajemy cukier, miksujemy, żeby połączył nam się ze śmietaną, następnie dodajemy całkowicie wystudzoną żelatynę, miksujemy. 
3. Tak przygotowaną masę wykładamy delikatnie na kajmak. Wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podanie oprószamy mocno kakao. Smacznego :-)






17 komentarzy:

  1. już po zdjęciach widzę, że super byłoby do kawy, którą akurat piję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię :) Jedno z lepszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie i delikatnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pysznie się zapowiada.
    Kajmak, mascarpone - kalorycznie, ale smacznie...
    ...a jak efektownie!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio miałam ochotę na takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. ojacie <3 jem oczami! idealne do kawki na weekend <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, chcę je już, tu i teraz zjeść <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne, urocze, apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. akurat dzisiaj robiłam banoffee :) muszę kiedyś spróbować Twojej propozycji na biszkopcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam dwa pytania: gdzie się podział w przepisie cukier przy biszkopcie?? I ile dać żelatyny??? W składnikach jest dwie ŁYŻECZKI a dalej dwie ŁYŻKI

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger