Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa to prosty i fajny przepis, chociaż jest jedno ale. Dla mnie rolada zawsze pozostanie roladą i jeszcze nigdy nie udało mi się jej tak zrobić żeby mi nie pękła. I dokładnie tak samo było w tym przypadku. Chociaż to nadzienie jabłkowe jest na tyle fajne, że „skleiło” całe ciasto i efekt końcowy był naprawdę zadowalający. Ja uwielbiam ciasta z jabłkami, natomiast mój mąż stwierdził, że ciasto bez czekolady to nie ciasto 🙂 Ale jedząc roladę, nie narzekał 🙂 Jeżeli szukacie prostego i ładnie wyglądającego ciasta to serdecznie polecam

Rolada z jabłkami

Składniki na roladę biszkoptową na blaszkę 26×34 cm:

Biszkopt:

– 3 jajka
– 3,5 łyżki cukru
– 3,5 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy cukier i miksujemy około 2 minuty. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy tylko chwilę do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki i wyrównujemy (warstwa będzie cienka). Biszkopt pieczemy 8 minut.

Bawełnianą lub lnianą ściereczkę oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Gorący biszkopt przekładamy od razu na przygotowaną ściereczkę (papierem do góry) i ściągamy delikatnie papier. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku wraz ze ściereczką i odkładamy do ostygnięcia. Gdy biszkopt wystygnie szykujmy nadzienie.

Masa jabłkowa:

– 3 duże jabłka

– 1 galaretka o dowolnym smaku chociaż według mnie najlepiej pasuje tu cytrynowa lub agrestowa

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami (można też połączyć obie metody) i wrzucamy do garnuszka. Podgrzewamy delikatnie, aż jabłka trochę zmiękną ale się nie rozpadną. Wówczas wsypujemy do jabłek galaretkę i dokładnie mieszamy, aż granulki się rozpuszczą. Rozwijamy roladę i ciepłe nadzienie przekładamy na biszkopt. Z powrotem zwijamy, owijamy roladę w folię i wkładamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłakmi

Szybkie ciasto na niedzielę

Szybkie ciasto na niedzielę

Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

rolada jabłkowa

Smacznego!!!

Justyna

Źródło wpisu: blog Di gotuje…

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Szybki deser z jabłkami - Relaxtime
    26 lutego 2019 at 14:18

    […] ? Dlatego nie podam w przepisie dokładnych porcji. I tak mamy tu jabłka, które używałam do rolady a także serek mascarpone który w nadmiarze został mi po muffinach. Oprócz tego biszkopty i […]

  • Leave a Reply

    dwa × cztery =