środa, 1 listopada 2017

Babeczki z kremem kakaowym i owocami

W chłodny jesienny wieczór zapraszam na pyszne babeczki z kremem kakaowym i owocami. Babeczki doskonale poprawią humor podczas jesiennej chandry. Ucieszą podniebienie niejednego smakosza.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
½ kostki masła,
3 łyżki cukru pudru,
3 żółtka,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
2 jajka,
½ szklanki cukru,
150g masła,
1,5 łyżki kakao,
1 kieliszek likieru Chocotella Dalkowski,
Dodatkowo:
dowolne ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Krem: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z kakao ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam likier. Ucieram.
3. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniam wnętrze upieczonych babeczek. Na wierzch każdej babeczki układam kawałki ulubionych owoców.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz