Dziś zapraszam Was na szybką propozycję obiadową. Świderki z papryką, kiełbasą i pieczarkami. Jeśli jesteście w ciągłym biegu, lubicie dania z makaronem i nie chcecie skomplikowanych potraw, to takie świderki będą dla Was idealne. Proste, pyszne i sycące danie. Spróbujcie.
Świderki z papryką, kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
- porcja makaronu świderki z kurkumą Makaron Babuni EkoMak
- 1 mała kiełbasa – u mnie myśliwska
- 3 pieczarki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- około 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- około 2-3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę myśliwską. Całość smażymy, mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałujemy pieprzu). Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy makaron. Mieszamy składniki, dodajemy około 1-2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, szybko mieszamy. Dodajemy śmietanę, szybko mieszamy i ściągamy patelnię z ognia. Podajemy od razu posypane resztą posiekanej zielonej pietruszki.
Smacznego