Ciasto ze Świeżą Żurawiną

Ciasto ze świeżą żurawiną – Dzisiaj moje pierwsze ciasto ze świeżą żurawiną i udało się wyśmienicie :). Jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, do tego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto ze Świeżą Żurawiną

Ciasto ze Świeżą Żurawiną
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
skórka starta z 1 cytryny
3 duże jajka
2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
220g świeżej żurawiny
Dodatkowo:
50g białej czekolady do ozdoby

Ciasto ze Świeżą Żurawiną

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Do drugiej miski włożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę cytrynową wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (patrz FILM).

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę jogurtu krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i pozostały jogurt, znów krótko wymieszać.

4. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce, lekko wciskać je w ciasto.

5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika (patrz FILM, jeśli nie mamy woreczków możemy sernik polać łyżką robiąc esy – floresy). Ciasto podawać pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków :)

Ciasto ze Świeżą Żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Babeczki drożdżowe z żurawiną

Korzenne muffinki z żurawiną i figami

22 komentarze do “Ciasto ze Świeżą Żurawiną”

  1. właśnie wstawiłam do piekarnika, zrobiłam od razu z podwójnej porcji bo wiem z doświadczenia, że wypieki z Twojej Cukierenki znikają szybko i jedna porcja to stanowczo za mało. Ciasto bardzo przyjemnie pachnie skórką cytrynową, a czerwona żurawina wyraźnie ożywia jasny kolor ciasta. polecam !!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz