Prosta, sycąca i smaczna sałatka, taka do przygotowania w kilka chwil. Przy tym bardzo zdrowa i prezentująca się na talerzu bardzo ładnie. Zasmakuje każdemu. 


 Składniki (na 2 porcje):


  • 1/2 awokado 
  • 1 mały batat 
  • świeży tymianek 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
  • 50 gram sera feta 
  • rukola 
  • czerwona cebula 
  • suszone pomidory 
  • oliwki czarne 
  • dressing: świeża bazylia, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz
  • kiełki do dekoracji 
 Batata pokrój w plastry, wymieszaj ze świeżym tymiankiem, solą i oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Cebulę, pomidory, awokado, oliwki i fetę pokrój według uznania na mniejsze części. Na rukoli ułóż pokrojone składniki i bataty. Udekoruj kiełkami. Składniki dressingu zmiksuj blenderem i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. 


Smacznego, Klaudia. 



2 komentarze:

  1. Fakt, prezentuje się przepięknie <3 A połączenie też cudne - kocham awokado i bataty :)

    OdpowiedzUsuń