czwartek, 2 listopada 2017

KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK

























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-8

Składniki podstawowe:
  • 70-80 dag karkówki,
  • 60 dag pieczarek,
  • 3 duże cebule,
  • mąka,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła, 
  • sól i pieprz,
  • 3/4 posiekanego pęczka szczypiorku.
Składniki marynaty:
  • 2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorem,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 papryczki chili peperoncini,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka czosnku staropolskiego.
Składniki sosu:
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 120 ml wody.
Przygotowanie:
  • Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam na noc do lodówki.
  • Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plasterki.
  • Mięso obtaczam w mące, podsmażam na łyżce oleju, układam na dnie brytfanki do pieczenia.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam drugą łyżkę oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso.
  • Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli.
  • Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso.
  • Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem i piekę 90 minut w 200 stopniach (pod przykryciem, może to być folia aluminiowa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)