środa, 1 listopada 2017

Placek ziemniaczany z szynką

Wielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować. 










Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
  • 200 g gotowanej szynki
  • 3 łyżki oleju
  • półtora łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • biały pieprz
  • ewentualnie tarty parmezan do posypania

     

     

    Przygotowanie


    Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju. Smażyłem dalsze 15 minut na małym ogniu. Patelnię zdjąłem z ognia, pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Podałem gorący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz