października 31, 2017

CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ

CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ










Dzisiaj mam dla Was pyszne danie. Posiłek, który może zagościć w każdym domu. Bardzo smaczne nadziewane cuknie prozdrowotną białą quinoną, z dodatkiem świeżych ziół, odrobiny czosnku, szalotki i dobrej jakości kiełbasy podwawelskiej ekstra, która jest wytwarzana w systemie QAFP. Kiełbasa jest bardzo aromatyczna, smaczna ,wyrazista i smakuje, jak ta z czasów dzieciństwa, polecam Wam ten produkt! Kiełbasa podwawelska ekstra, produkowana jest przez wiarygodnego, zaufanego i doświadczonego producenta. Charakteryzuje się unikatowym i pysznym smakiem, dzięki użyciu certyfikowanego surowca.  Jest niezmienna od lat i dobrze znana naszym rodzicom czy dziadkom. Swój aromat i kruchość zawdzięcza procesowi podsuszania i wędzenia. A dzięki certyfikatowi QAFP mam zawsze pewność, że będzie to ta sama świetna jakość.

Dla mnie, jako technologa żywności, ważny jest surowiec, czyli mięso, z którego wyprodukowano kiełbasę wysokiej jakości. W przypadku podwawelskiej ekstra mięso pochodzi od certyfikowanego hodowcy, który odpowiednio karmi i dba o zwierzęta, co ma ogromny wpływ na jakość kulinarną mięsa wykorzystanego do produkcji. Odpowiednie parametry kulinarne mięsa mają wpływ na jakość, smak i aromat podwawelskiej. A naturalne przyprawy wraz z odpowiednią tradycyjną recepturą dają nam wyjątkowe  połączenie.
Jak widzicie praca nad osiągnięciem wysokiej jakość żywności zaczyna się już u hodowcy a sam znak jakości, jak w przypadku chociażby kiełbasy podwawelskiej ekstra ma duże znaczenie. Daje nam klientom gwarancję powtarzalności smaku i wyjątkowej staranności produkcji. No to teraz razem zróbmy coś pycha!

  






PRZEPIS NA NADZIEWANE CUKINIE:

SKŁADNIKI:
4 małe cukinie
1 laska kiełbasy podwawelskiej ekstra z certyfikatem QAFP
150 g suchej quinony
1 szalotka
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz różowy
Zioła świeże: bazylia bądź kolendra
200ml jogurtu greckiego
1 granat
Sól czosnkowa
2 łyżki masła
Cuknie umyj i osusz. Przekrój na pół, wydrąż środki. W garnku ugotuj według instrukcji na opakowaniu quinonę. Na patelni, na oliwie podsmaż posiekany czosnek, szalotkę i plasterki kiełbasy podwawelskiej ekstra. Dodaj ugotowaną quinone. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Nadziej masą cuknie. Patelnię żeliwną wysmaruj masłem, ułóż cuknie i wstaw do piekarnika na 25 minut temp. 190-200 stopni C.
Jogurt wymieszaj z solą czosnkową i wypustkami granatu. Gotowe cuknie podajemy z sosem i świeżymi listkami bazylii.
Pyszne!




Dodatkowo mam dla Was możliwość wzięcia udziału w prostym konkursie! Jeśli chcesz się podzielić swoim pomysłem na wykorzystanie jednego z trzech produktów oznaczonych certyfikatem QAFP tj.:
- kiełbasą krakowską suchą wytwarzaną w systemie QAFP
- kiełbasą podwawelską ekstra wytwarzaną w systemie QAFP
- kiełbasą żywiecką wytwarzaną w systemie QAFP
Wyślij proszę mi swoją propozycję i zdjęcie potrawy! Wiem, że kochasz gotować tak, jak i ja, więc nie mogę się doczekać na Twoje propozycje.
Podeślij je na: smykwkuchni@gmail.com

Do wygrania zestaw: „Patelnia grillowa, torba na zakupy oraz fartuch kucharski”.



 W wolnej chwili zajrzyj na jedno z wydarzeń, być może w Twojej okolicy!
1. Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
2. Gatroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
3. Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa





Życzę smacznego! I powodzenia w konkursie, trzymam za Was mocno kciuki!






2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI