wtorek, 31 października 2017

Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką

Tym razem zapraszam na ciasto z zeszytu mojej mamy. Proste połączenie smaków, które zachwyci każdego, także tych najmłodszych. Pychotka





Składniki:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 8 jabłek
  • 2 zielone galaretki
  • 2 czerwone galaretki
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • paczka okrągłych biszkoptów

Sposób wykonania:
  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier, dalej ubijając do uzyskania sztywnej piany i rozpuszczenia cukru. Żółtka wymieszać z proszkiem. Poczekać aż "urosną". Dodawać po łyżce do ubitych białek i dalej ubijać. Dodać wymieszane mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 20-30 min. w temp. 180 st. C. Przestudzić i przekroić na dwie równe części.
  2. Jabłka pokroić w kostkę i 5 minut smażyć dodając zielone galaretki (żeby się rozpuściły). Jak jabłka przestygną i zaczną tężeć wylać to na biszkopt.
  3. Na to poukładać biszkopty.
  4. Czerwone galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić dodając przestudzone galaretki. Masę śmietanową wylać na biszkopty. Przykryć biszkoptem. Można posypać cukrem pudrem.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...