wtorek, 31 października 2017

Sałatka gryczana z burakami i kalafiorem

Jesienna rozgrzewająca sałatka z kasza gryczana i burakami w roli głównej. Do sałatki wykorzystałam pierś z kurczaka i marchewkę od rosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta a do tego zdrowa. 



















2 buraki pieczone
1/2 kalafiora
1 garść szpinaku baby
natka pietruszki
1 pierś z kurczaka
1 marchewka gotowana
sól, pieprz
bazylia, oregano
natka pietruszki
1 woreczek kaszy gryczanej
oliwa z suszonych pomidorów

Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję.Z drugiego buraka robię kwiatka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz