Gulasz z dzika z grzybami








Dziś na obiad była dziczyzna, a dokładnie gulasz z dzika z grzybami.

Jako że mięso z dzika można dostać  bez problemu to podzielę się moim 

przepisem na pyszny gulasz. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny. 

Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i buraczkami, było pysznie. Polecam :)






Składniki:
  • 600 g gulaszu z dzika
  • 2 cebule
  • 250 g grzybów
  • 1,5-2 szklanki bulionu
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
marynata
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 ziarna jałowca
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz młotkowany

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wrzucić rozgniecione ziarna ziela angielskiego, jałowca oraz pozostałe składniki marynaty. Dodać mięso, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w piórka. Na patelni zeszklić na maśle cebulę, dodać grzyby, razem smażyć przez kilka minut. W rondlu podgrzać masło, wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony, dodać grzyby z cebulą. Całość zalać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso dusić na małym ogniu w razie potrzeby podlać bulionem. Kiedy mięso będzie już miękkie, sos zagęścić wodą z mąką. Smacznego!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);