poniedziałek, 30 października 2017

Zupa krem serowa z grzankami i koperkiem.

Przepyszna zupa krem serowa z grzankami. Idealna na obiad. Do tego grzanki z nutą czosnku i oregano. Mniam !


Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego
1-2 marchewki
1 por
3 łyżki masła
150g sera żółtego
200g sera topionego śmietankowego
300ml śmietany kremówki 30%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
koperek do posypania

GRZANKI:
oregano
czosnek granulowany
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 bułek


Przygotowanie:
Por myjemy, kroimy w plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i również kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy por, a kiedy już się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę. Wlewamy 1,5 litra bulionu. Przykrywamy garnek i gotuj przez 10-15 minut. Do zupy dodajemy sery cały czas mieszając zupę, aby dobrze się rozpuściły. Robimy to na małym ogniu. Kiedy sery rozpuszczą się wlewamy śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy dokładnie blenderem. Z powrotem ustawiamy na gazie i doprowadzamy do zagotowania się.

GRZANKI:
Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni mocno rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Wrzucamy pokrojone. Doprawiamy czosnkiem granulowanym i oregano. Smażymy cały czas mieszając aż będą chrupiące.

Podajemy zupę z tak przygotowanymi grzankami oraz z posypanym koperkiem. Grzanki polecam dodawać stopniowo, bo szybki stają się miękkie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger