poniedziałek, 30 października 2017

Rolada z łopatki faszerowana pęczakiem

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam.


Składniki:

700 g łopatki
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki suszonego czabru
 sól i pieprz do smaku

Farsz:

2 szklanki ugotowanego pęczaku
garść suszonych podgrzybków
50 g peklowanej słoniny
1mała cebula
garść zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny
Sposób przygotowania:


Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ją na paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt.





Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby  i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam. 


Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut.



Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna. Smacznego.

18 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszła ta rolada Gosiu. Ja bym jednak wolała bez kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rolada z czymś być musi, jak nie kasza, to może grzyby ? Pozdrawiam Aniu

      Usuń
  2. Oj z sosikiem grzybowym, to jest to

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę robić w sobotę na imprezę. Mam nadzieję, że mi wyjdzie równie ładna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witamy bardzo pani Gosiu u pani mozna znalezc wspaniale przepisy bede kozystac jesli pani pozwoli :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z wizyty i proszę się rozgościć, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dzieki za szybka odpowiedz Irena Maj jest pani moja znajoma z NK :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale wcześniej nie zauważyłam tego komentarza.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Ależ to musi być pyszne, chyba zrobię na święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, zrób koniecznie, ale czy na Święta, to w sumie nie wiem. Może na 2 dzień na obiad. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  7. Świetny pomysł, takie 2w1 Jola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie tak, ale kaszy nie jest tam tyle co mięsa. Pozdrawiam

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...