Syrop wspomagający odporność oraz leczący infekcje


Do apteki chodzę jedynie po probiotyk, wit. C i wit. D  i mam nadzieję, żę tak zostanie. Wspieram odporność poprzez zdrową dietę, unikanie chemii, tran to również nie najlepszy pomysł. Na piedestale budowania odporności stawiam hartowanie i bardzo dużo ruchu na świeżym powietrzu.  Czapkę i kurtkę zakładamy tylko jak jest taka potrzeba, na dworze regularnie sprawdzam kark brzuch i plecy.  Jak ognia pilnuję by się nie przegrzać, uważam, że oprócz cukru ma to równie nie korzystny wpływ na nasz system odpornościowy.  
Obserwujcie jak pracują jelita, jeśli dziecko ma nadmierne gazy, problemy z kupkami, trzeba zacząć działać, jeśli w jelitach coś nie gra, wówczas system odpornościowy nie działa sprawnie, to w jelitach jest Nasza odporność. Dietę warto wzbogacić o naturalne probiotyki (kiszonki) oraz probiotyki z apteki, my stosujemy i jedno i drugie non stop.

Postanowiłam w okresie od jesieni do wiosny dodatkowo włączyć do diety syrop cebulowo-czosnkowo-imbirowo-cytrynowo-miodowy :)

Na początek trochę o składnikach:

Cebula zawiera związki siarki, glikozyty, pektynę i glukokininy o działaniu bakteriobójczym. A także bogate zasoby potasu i jodu zapewniające działanie przeciwinfekcyjne. Podstawą leczniczego sukcesu cebuli jest jednak zawartość witamin: A, B1, B2, PP, C i fitoncydy.
 Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego działania układu immunologicznego i wraz z witaminą B2 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych i dróg oddechowych.
Witamina C podnosi odporność organizmu, skraca czas trwania przeziębienia oraz pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych, jak również sprzyja wzrostowi ilości interferonu, który działa antywirusowo.
Fitoncydy charakteryzują się silnym działaniem bakteriobójczym, hamują rozwój wirusów, a nawet zabijają prątki gruźlicy.

Czosnek zawiera allicynę, której to warzywo zawdzięcza miano naturalnego antybiotyku. Substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, czyli wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka w walce z wolnymi rodnikami, zwiększając tym samym odporność organizmu.
 Dzięki swoim składnikom (związki siarkowe, flawonoidy, fitosterole, pektyny, sole mineralne oraz witaminy z grupy B i C) czosnek zwalcza wszelkie drobnoustroje, jak bakterie, wirusy, grzyby, które często są źródłem  chorób. Związki siarki pobudzają białe krwinki do chronienia organizmu przez szkodliwymi czynnikami. Zaleca się spożywanie świeżego czosnku regularnie w okresie jesienno-zimowym. Systematycznie spożywany obniża poziom cholesterolu we krwi, działa żółciopędnie, a także pobudza trawienie i tym samym obniża ciśnienie krwi. Działa również przeciwzakrzepowo oraz antynowotworowo. Stosowany zewnętrznie wspomaga proces gojenia ran, ropni, czy też czyraków.

Imbir posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. Ilość badań przeprowadzonych z udziałem imbiru jest oszałamiająca. To jedna z najbardziej udokumentowanych naukowo przypraw. Imbir to potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu. Imbir zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe i mogą zapobiegać powstawaniu raka. Imbir to nie tylko duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Około 3% wagi imbiru stanowią bardzo aromatyczne olejki eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna rolę. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe. Imbir od stuleci używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Związki chemiczne imbiru podnoszą odporność organizmu przez co rzadziej chorujemy, a jeśli już złapie nas przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia. Imbir doskonale oczyszcza układ mikrokrążenia w tym zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się. Skoncentrowane składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do leków na przeziębienie i leków przeciwgrypowych.
The Journal of Microbiology and Antimicrobials opublikował badanie porównujące skuteczność imbiru i konwencjonalnego antybiotyku na dwóch wybranych patogenicznych bakteriach (Staphylococcus aureus oraz Streptococcus pyogenes). Wynik? Imbir posiada znacznie silniejsze właściwości antybakteryjne niż 3 badane antybiotyki!
Cytryny poza tym, że alkalizują i oczyszczają organizm, dzięki dużej ilości cząsteczek o właściwościach przeciwutleniających neutralizują działanie wolnych rodników, które mogą zmieniać strukturę błon komórkowych i DNA. Niedawno odkryto, że zawierają aż 22 związki przeciwnowotworowe, w tym limonen, pektyny, glikozydy, flawonoidy, które utrudniają podział komórek kancerogennych.
Oprócz silnych właściwości bakteriostatycznych, witamina C skutecznie przeciwdziała procesowi starzenia powodowanemu przez wolne rodniki, podnosi odporność organizmu, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na nasz metabolizm, bierze udział w syntezie kolagenu, przyspieszając proces gojenia się ran. Bogata w witaminę C cytryna jest naturalnym lekiem na szkorbut i nadciśnienie.

CENNE WŁAŚCIWOŚCI MIODU GRYCZANEGO

Ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne (rutynę), działanie lecznicze miodu gryczanego jest rozpowszechnione i cenione na całym świecie. Z tego powodu do jego spożywania zachęca się między innymi osoby starsze, osoby ze zdiagnozowaną miażdżycą i znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka. Cukry proste w nim zawarte są bezproblemowo wchłaniane do krwiobiegu i potrafią w dość niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Dzięki ich zawartości miód eliminuje cukier jako istotny czynnik ryzyka miażdżycy.
Rutyna poprawia również przyswajalność witaminy C, zapobiegając jej rozkładowi i przyspiesza gojenie ran. Jej obecność w pokarmie powoduje lepszą przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów. Podobnie jak wszystkie ciemne miody, miód gryczany ma w sobie dużo soli mineralnych oraz substancji odpornościowych. Miód ten zawiera także niemałe ilości magnezu, który ma doskonały wpływ na serce i jest potrzebny w stanach wyczerpania psychicznego. Można w nim odnaleźć żelazo, które jest bardzo łatwo przyswajalne i białko.

Składniki:

- 2 cebule
- 6 zabków czosnku
-2 cytryny
- ok. 2 cm. świeżego imbiru
- 4 łyżeczki miodu gryczanego (dobrego z polskiej pasieki)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę lub piórka.
Czosnek kroimy w plasterki.
Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Imbir obieramy i trzemy na tarce.

Układamy w litrowym słoiku:
1/2 cebuli
1/2 czosnku
1/2 imbiru
2 łyżeczki miodu
cytryny
1/2 cebuli
1/2 czosnku
1/2 imbiru
2 łyżeczki miodu

Słoik zakręcamy i potrząsamy.
Odstawiamy na noc.
 Następnego dnia otrzymany sok wystarczy odsączyć (za pomocą sitka lub gazy) 
 Uzyskany w ten sposób syrop jest gotowy do podania.
Przechwuję w lodówce do 2 tygodni,

Profilaktycznie: dorośli 1 łyżka, dziecko (po 1 roku życia) 1 łyżeczka 
Leczniczo: dorośli 3x1 łyżka, dziecko (po 1 roku życia) 2 lub 3 razy dziennie 1 łyżeczka 

Komentarze

  1. Super! Zrobię na 100%, a jaki probiotyk z apteki podajesz? Jest tego pełno, a nie chce dać pierwszego lepszego, dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty