Brokuły w mleku kokosowym


Składniki:

- 2 brokuły
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml mleka kokosowego Real Thai
- 2 szklanki ryżu brązowego długiego
- uprazone pestki dyni - do posypania
- opcjonalnie sól morska
- czarny pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej z pełnego przemia

Przygotowanie:

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Od momentu zagotowania wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie wykładamy brokuły na Sitko.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do garnka z grubym dnem.
Zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył cebulę. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż wyparuje cała woda.
Wlewamy mleko kokosowe oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 15 minut na średnim gazie.
Łyżkę mąki dobrze mieszamy w szklance wody. Dodajemy do sosu i doprowadzamy do wrzenia, Gotujemy około 5 minut.

Do sosu dodajemy ugotowane brokuły, mieszamy.

Podajemy z ryżem, posypane uprazonymi pestkami dyni.

Inspiracja: olgasmile.pl

Komentarze

Popularne posty