Złota zupa krem z dyni z kaszą jaglaną


Wszędzie mówią o złotym mleku więc ja Wam przedstawię mój przepis na zupę krem z dyni z kaszą jaglana. Jest to pyszna, sycaca i rozgrzewająca zupa sezonowa. Będzie świetnym pomysłem gdy poczujecie pierwsze objawy przeziębienia 

Składniki:

- 2 cebule
- 1 dynia Hokkaido
- 3 marchewki
-500 ml mleka kokosowego Real Thai
- 4 ząbki czosnku
- około 2 cm korzenia imbiru
-1 szklanka kaszy jaglanej
- nerkowce - do posypania
-1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy
-opcjonalnie sól morska

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię z grubym dnem.
Prażymy na małym ogniu do czasu aż poczujemy jej zapach.
Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Cebulę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył cebulę.
Gotujemy na małym ogniu do czasu gdy cała woda wyparuje.
Należy uważać by cebula się nie przypaliła i co jakiś czas mieszać.
Dynię i marchew obieramy ze skóry.
Dynię kroimy w kosteczkę, marchew w plasterki.
Dodajemy do cebuli i ponownie zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył warzywa.
Gotujemy do miękkości.
Dodajemy mleko kokosowe (możemy trochę mleka odlać do dekoracji), czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir potarty na tarcce, pastę z kurkumy i doprawiamy do smaku solą - chociaż nie jest to konieczne :)
Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu.
Ściągamy z palnika, blendujemy.
Dodajemy kaszę jaglaną, dobrze mieszamy.
Nakładamy do miseczek, dekorujemy mlekiem kokosowym i posypujemy  posiekanymi nerkowcami.

Komentarze

Popularne posty