Jaglane szarlotki z bezą - bez cukru i glutenu



Składniki:

- 5 łyżek surowej kaszy jaglanej
- łyżka otartego świeżego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu 
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżka masła
-2 jajka
-1 łyżka mąki amarantusowej
- 1 jabłko
- silikonowe foremki do muffinek 




Przygotowanie: 

Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygniecia.
Jabłko trzemy na dużych oczkach, dodajemy Imbir, cynamon i kurkume.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z zimną kasza jaglana, masłem i mąka amarantusowa.
Do foremek nakładamy warstwami, łyżeczkę kaszy, łyżeczkę jabłek, przykrywamy pianą z białek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170/180 stopni i pieczemy 30 minut.
Z podanej proporcji wyszło 10 sztuk 

Komentarze

Popularne posty