Kremowa Zupa z czarnej rzepy
Składniki:
- 3 czarne rzepy
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- por - biała część
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 litry wody
- 4 łyżki oleju rydzowego z lnianki
-łyżka czarnuszki
-pół szklanki surowej kaszy jaglanej
-Opcjonalnie sól i pieprz
Przygotowanie:
Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy.
Wszystkie warzywa kroimy w kosteczke. W garnku z grubym dnem roztapiamy olej kokosowy. Na bardzo malutkim ogniu delikatnie szklimy por i cebulę .
Dodajemy pozostałe warzywa. Chwilę dusimy.
Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy czarnuszke i ewentualnie sól i pieprz.
Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Dodajemy kasze jaglana i olej rydzowy. Blendujemy na gładką masę. Gdyby konsystencja była za gęsta można dolać przegotowanej wody.
Komentarze
Prześlij komentarz