Pieczone ziemniaki i kalafior w sosie garam masala - bez smażenia



Składniki:

Pieczone warzywa:
- 1 kalafior
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej
- 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie

Sos:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 ząbki czosnku kiszonego
- 2 pomidory
- 1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
- opcjonalnie sól do smaku

Przygotowanie:

Kalafior dobrze płuczemy i dzielimy na różyczki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Do dużej miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy, mieszamy.
Do oliwy dodajemy kalafior i ziemniaki, dobrze mieszamy.
Wykładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 30 minut + 10 minut termoobieg.


Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos.
Cebulę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy szklanką wody.
Gotujemy na średnim ogniu do czasu wchłonięcia wody.
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, obieramy i blendujemy.
Do cebuli dodajemy zblendowane pomidory, czosnek - przeciśnięty przez praskę, czarnuszkę, pastę z kurkumy i doprawiamy solą do smaku.
Dusimy na małym ogniu około 30 minut.

Upieczone warzywa dodajemy do sosu, dobrze mieszamy.
W przypadku młodszych dzieci można pominąć albo zmniejszyć ilość przypraw i tak będzie smaczne.
Porcja na 3 osoby.

Komentarze

Popularne posty