Jesienna Zupa z fasolki mung, dyni i czarnej soczewicy


Fasola Mung zawiera  białko,witaminy B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), K, E, C i A oraz wiele pierwiastków takich jak: magnez, mangan, selen, wapń, fosfor, żelazo, miedź, potas i cynk.
Więcej jej temat możecie poczytać tu

Czarna cieciorka zawiera - fosfor, potas, cynk, witaminę B9, żelazo, magnez, błonnik.

Dynia zawiera -  A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.


Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki fasoli mung
- 1 i 1/2 szklanki czarnej cieciorki
- dynia (około 2kg)
- 2 korzenie pietruszki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- korzeń imbiru (około 3 cm)
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka majeranku
- pęczek szczypiorku
- sól morska opcjonalnie
- pieprz czarny
- olej do polania - u Nas olej rydzowy z lnianki




Przygotowanie: Czarną cieciorkę i Fasolę mung wkładamy do 2 osobnych garnków, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc.
Rano wypłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Do fasoli mung dodajemy łyżkę majeranku i łyżkę zmielonych nasion kopru włoskiego.
Do garnka z grubym dnem wlewamy szklankę wody i dwie potarte na dużych oczkach cebule.
Gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia wody. Należy co jakiś czas mieszać i uważać żeby cebula się nie przypaliła.
Korzeń pietruszki i marchew obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach,
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. 
Warzywa  oraz 1 łyżkę mielonych nasion kopru włoskiego dodajemy do cebuli, zalewamy wodą, tak by jej poziom sięgał około 2 cm ponad warzywa.
Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
Gotujemy do miękkości (należy uważać by warzywa się nie rozgotowały).
Pod koniec gotowania dodajemy imbir potarty na tarce.
Dodajemy odsączoną czarną cieciorkę oraz fasolę mung wraz z wodą w której się gotowała.
Mieszamy.
Nakładamy na talerze.
Dodajemy poszatkowany szczypiorek i polewamy olejem rydzowym.





Komentarze

Popularne posty