Kasza jaglana z szpinakiem i mlekiem kokosowym


W szpinaku znajdziemy : witamina C, E, A, K, B, B2, B6, B11, żelazo i kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, jod i mangan.
Szpinak mimo bycia bogatym w korzystne składniki odżywcze zawiera również kwas szczawiowy, którego działanie przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych przez osoby z chorymi nerkami powinny zachować przy szpinaku ostrożność. Tyczy się to również ludzi mających problemy z tarczycą, bo szpinak zawiera goitrogeny, które utrudniają wchłanianie jodu przez tarczycę. Działanie kwasu szczawiowego można zmniejszyć poprzez jedzenie ze szpinakiem produktów bogatych w wapń dlatego u Nas w połączeniu z bogatym w ten składnik mlekiem kokosowym.
Mleko kokosowe  posiada sporo właściwości prozdrowotnych – m.in. znakomicie wpływa ono na rozwój mózgu małych dzieci i wzmacnia odporność. Jest bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybobójcze.
Do tego czosnek, cebula i  kasza jaglana.
Pysznie, zdrowo i smacznie - czyli tak jak lubimy :)


Składniki:

- 2,5 szklanki kaszy jaglanej - surowej
- 1 kg szpinaku
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
- 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka trawy cytrynowej
- sól i czarny pieprz





Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię z grubym dnem i prażymy do czasu gdy poczujemy orzechowy aromat.
Zalewamy 5 szklankami wody.
Gotujemy, bez mieszania, na małym ogniu do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę.
Zostawiamy pod przykryciem

Cebule obieramy, drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Umyty i poszarpany na małe kawałki szpinak dodajemy do cebuli.Zalewamy dwoma szklankami wody i 1 szklanką mleka kokosowego. Nakrywamy pokrywką.
Dusimy na małym ogniu do czasu gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i cały zanurzy się w sosie.
Dodajemy resztę mleka kokosowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę muszkatołową, trawę cytrynową, czarnuszkę, doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy na mały m ogniu 10 minut.
Ściągamy z ognia.
Chwilę blendujemy,
Dodajemy kaszę jaglaną  i dobrze mieszamy.
Nakładamy na talerze.
Z podanych proporcji wychodzi około 7 porcji.

Komentarze

Popularne posty