Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową


Zachęcam do stworzenia tych pierogów razem z dzieckiem. Szkrabina wałkowała swoim wałkiem, wycinała kółeczka szklanką a nawet zrobiła kilka swoich pierogów :) Nie bójcie się bałaganu, posprząta się. Radość dziecka i pokazywanie mu, co z czego powstaje, napewno odegra znaczącą rolę w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Poza tym jest to wspaniała forma spędzania razem czasu. Nigdy nie wyganiajcie dzieci z kuchni, one są ciekawe, pomocne i bardzo szybko się uczą.
 Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę).
Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem

Składniki:

Ciasto:

- 2 szklanki mąki grochowej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzątku
- sól do smaku
- mąka 00 do pizzy około 1 szklanki (można użyć mąki tortowej)

Farsz:

½ średniej dyni makaronowej
- 1½ szklanki soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę znajdziesz tu
- sól i czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:

Mąkę grochową wsypujemy do miski.
Zalewamy szklanką wrzątku.
Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Dodajemy oliwę z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki do pizzy.
Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy.

Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości soczewicy. Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu przecedzić :)

Upieczoną dynię wydrążamy łyżką i mieszamy z ugotowaną soczewicą.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z kurkumy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy po trochę farszu i zaklejamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni, pieczemy 15 minut.





Komentarze

Popularne posty