Buraczane ciasteczka z kaszy jaglanej - bez cukru



Na ogół pomysł w mojej głowie pojawia się nagle i zaczynam go realizować. W trakcie często zmieniam, a czasem po drodze powstaje coś innego. Podczas robienia ciasteczek odkryłam świetny pomysł na śniadanie - Przepis na kaszę jaglana z burakami znajdziesz tutaj


Składniki:

- 2 ugotowane/upieczone buraki (jeśli gotowane to koniecznie w skórce)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 3 łyżki pestek z dyni




Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Dodajemy 1/2 szklanki rodzynek. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody.
Gotujemy bez mieszania na małym ogniu.
Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy.
Czekamy aż się rozpuści.
Blendujemy na tyle na ile pozwoli nam blender :)
Najważniejsze by zblendować rodzynki.
Zostawiamy do przestudzenia, kasza lekko stwardnie.
Dodajemy buraki i jeszcze raz blendujemy.
Dodajemy mąkę jaglaną i pestki dyni.
Dokładnie mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni - termoobieg.
Pieczemy około 30 minut. 


Komentarze

Popularne posty