Kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką

Kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką (6)Dziś zapraszam Was na pyszne kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką. Idealny, szybki deser gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Takie muffinki zawsze się udają i cieszą swoim smakiem. W końcu w prostocie tkwi siła. Mi w przygotowaniach jak zawsze pomagały moje dzieci. Dla nich to wspaniała zabawa. Spróbujcie i Wy.

P.s. Jeśli nie macie jabłko-gruszek (gruszka azjatycka) możecie dodać gruszkę lub jabłko.

Kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką (7)Kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką (8)

Składniki: (na 6-7 sztuk)

Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl

na hasło: #slodkieokruszki

Przygotowanie:

Obieramy jabłko-gruszki. Kroimy je w większą a la kostkę.

Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukier i kakao. Mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, jajko i olej. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że muffinki będą bardziej zbite, mniej puszyste.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy około pełnej łyżki masy. Następnie porcję pokrojonej jabłko-gruszki. Na wierzch wykładamy około 1/2 łyżki masy.

Muffinki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom) i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

Studzimy, oprószamy cukrem pudrem.

Kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką (9)Do przygotowania muffinek użyłam foremek na muffinki od Stella

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz