28 paź 2017

PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM










Lubię robić pulpety, są szybkie w przygotowaniu, lekkie i pyszne. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny. 
Dziś polecam pulpety z indyka z marchewką , natką pietruszki oraz serem .

SKŁADNIKI NA 16 sztuk:


  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula np. Czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Przyprawy:sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Kasza kuskus

PRZYGOTOWANIE:

 Cebulkę obieram i kroję w kostkę. Następnie marchewkę obieram i trę na grubych oczkach.

W garnku o grubym dnie wlewam olejem a następnie dodaję cebulkę i marchewkę.

Smażę ok 2 min, dodaję przyprawy. Mieszam. Dodaję natkę. Odstawiam na bok.

W misce łącze ze sobą wszystkie składniki.


 Formuję klopsiki wielkości orzechów włoskich.

Obtaczam w mące ziemniaczanej.

Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Gotuję.

Do gotującej wody dodaję klopsiki.

Dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku.


Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min. 

  Podaję z kaszą kuskus lub inną.

 

1 komentarz:

Agata pisze...

Mniam, naprawdę świetnie wyglądają te pulpeciki - jutro na obiad serwuję na pewno!

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF