sobota, 28 października 2017

Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami

Dynia to królowa jesieni, z której możemy przygotować pyszne dania na wytrawnie i nie tylko...jest również doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków. W moim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych.  Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem. 





Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 6 szklanek,
cukier 4 łyżki,
drożdże suche 2 łyżeczki,
pure z pieczonej dyni( przepis tutaj) 1 szklanka,
mleko 1 szklanka,
jajko 1 szt,
masło 150 g,

nadzienie:
jabłka 6 dużych szt,
cukier brązowy 0,5 szklanki,
cynamon 1 łyżeczka,

dodatkowo:
jajko do posmarowania strucli,
cukier puder,
mąka do podsypywania,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki łączymy razem, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki, dzielimy na cząstki i wsypujemy do garnka. Następnie jabłka zasypujemy cukrem i stawiamy na palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą złociste. Upieczone strucle odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Piękne ciasto! Takie jesienne...
    Przypomniałaś mi jak bardzo lubię drożdżówki...
    :)

    OdpowiedzUsuń