Cztery smaki z masą serową

Skoro na zewnątrz szaro i ponuro to Ja przychodzę do Was z kolorowym ciastem.

Składniki:
ciasto
- 350 g margaryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- 9 jaj
- 9 łyżek oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 kisiel truskawkowy
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
masa
- 800 g zmielonego białego sera
- 1 szklanka cukru kryształu
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za upieczenia ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak a do czwartej wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciast. Pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na pół. Gdy ciasto się studzi możemy zrobić masę. Masło topimy, dodajemy do niego ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotowujemy cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gorącej masy serowej, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy. Gorącą masę serową przelewamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

 
 


Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji

Komentarze