czwartek, 26 października 2017

SAŁATKA Z GRUSZKĄ, FENKUŁEM I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

Dzisiaj polecam Wam pyszną sałatkę autorstwa Joanny Drzazgi, przygotowaną według przepisu, który zaczerpnęłam z książki Z miłości do smaku, (wyd. Carrefour Polska). Gruszka, skarmelizowane orzechy, fenkuł i serek pleśniowy to idealna kompozycja na jesień. Uwielbiam tego typu połączenia smakowe, gorąco zachęcam do spróbowania tej wykwintnej, zdrowej i niezwykle smacznej sałatki!




 Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 20 min

Składniki:
3 duże twarde gruszki Konferencja
2 fenkuły najlepiej z zieloną nacią
150 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur)
½ cytryny

Sos winegret:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego)
pieprz, sól

Przygotowanie :
Przygotuj sos winegret mieszając starannie wszystkie składniki. Orzechy grubo posiekaj. Na małej patelni rozpuść masło i miód. Wrzuć orzechy i podgrzewaj je, cały czas mieszając, aż większość płynu odparuje. Tak skarmelizowane orzechy przesyp na folię aluminiową, żeby je ostudzić. Jeżeli się skleją, później można je rozkruszyć.
Starannie umyj fenkuły, odkrój nać i wykrój środek. Warzywa pokrój w cieniutkie poprzeczne plasterki. Umyj gruszki, przekrój je wzdłuż, na połówki. Usuń gniazda nasienne, nie obieraj. Owoce pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
W dużej misce wymieszaj delikatnie fenkuły i gruszki z sosem winegret. Przełóż je do małych miseczek, posyp rozdrobnionym serem Lazur i skarmelizowanymi orzechami.




2 komentarze: