26 paź 2017

DOMOWE MINI PIZZERKI



Kiedy mam ochotę  na pizzę lub mini pizzerinki często sięgam do tego przepisu. Ciasto jest pyszne, delikatne i puszyste . Smakuje wyśmienicie. Mini wersje są bardzo wygodne , można je zabrać do pracy , szkoły , na uczelnię . Dzieci je uwielbiają :)

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB /https://m.facebook.com/gotowaniepatki/

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:

Ciasto


  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 saszetka drożdży instant
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo


  • Olej do posmarowania blachy
  • Kasza manna do posmarowania blachy
  • Koncentrat pomidorowy
  • przyprawa do pizzy 
  • Ser żółty tarty np. Cheddar
  • 1 cebula czerwona
  • 10 dag dowolnej wędliny
  • 10 oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • Ulubiony sos
  • Świeża rukola lub szpinak
PRZYGOTOWANIE:

 W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta. Wyrabiam ręką aż ciasto nie będzie się kleiło do dłoni.

Odstawiam na bok, przykrywam bawełnianą ściereczką. 
W międzyczasie szykuje składniki do farszu.

Blachę do pieczenia polewam olejem, posypuję kaszą manną. Wyjmuję ciasto.

Z ciasta biorę porcję i formuję kulkę wielkości dwóch orzechów włoskich. Następnie lekko rozpłaszczam.

Za pomocą szklanki a dokładnie dna robię w środku wgniecenie.

Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem.

Posypuję dowolnymi składnikami max 3. Piekę w 180 stopniach 20 minut.

Podaję z ulubionym sosem i świeżą rukolą.

4 komentarze:

Zuza pisze...

hmm dlaczego w tytule jest zupa orientalna, a w poscie zupelnie co innego? :)

Gotowaniepatki pisze...

Bardzo dziękuję za wiadomość dwa posty mi się złączyły. Już niedługo zupa orientalna u mnie na blogu. Jeszcze raz bardzo DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM :)

Wdowa Po Stalinie pisze...

zjadłabym, ale musiałabym wywalić oliwki, nie cierpię :P

DaPietro | Restauracje Kraków pisze...

Bardzo fajny pomysł1 Szczególnie w wypadku imprezy :D taki poczęstunek na pewno wszystkim się spodoba!

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF