czwartek, 26 października 2017

Zupa ziemniaczana z wołowiną - Supe me mish e patate


Przepis ten przywieźliśmy z ostatnich wakacji, spędzonych w albańskim mieście Durres.








Składniki

300 g wołowiny (u nas polędwica)
400-500 g ziemniaków
1 l wrzątku
natka pietruszki
1 jajko
sok z 1/2 cytryny
sól

 

 

Przygotowanie

 
Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, zalewamy wodą,  tak by przykryć nią mięso, dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 60 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, dolewamy wrzątku, gotujemy 30 min pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Jajko łączymy z sokiem, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz