czwartek, 26 października 2017

Puree z dyni


Sezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek.
Przechowywać można je mrożąc lub wekując.






Składniki:

Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree


Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. Podzielić na ósemki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Piec do miękkości około godziny w temperaturze 180 stopni. Miękkość sprawdzać patyczkiem, lub widelcem.
Po upieczeniu dynię przestudzić i obrać ze skórki, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Gotowe puree można przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub jeśli chcemy wekować, to przełożyć do garnka, mocno podgrzać i dopiero wtedy nakładać do słoików.
Do wekowania polecam dodać do gorącego puree trochę cukru, bo z doświadczenia wiem, że lepiej się wtedy przechowuje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz