czwartek, 26 października 2017

Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą


Dzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Mini calzone, to odpowiednik znanego we Włoszech calzone, które wywodzi się z Neapolu. Technicznie rzecz biorąc, to nic innego jak złożona pizza. W proponowanej przeze mnie wersji, małe calzone przypomina pierogi. Calzone w wersji mini sprawdzi się świetnie nie tylko na obiad, ale również będzie świetną przekąską na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną.


SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 3 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli

Na farsz:

  • 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • oregano, zioła prowansalskie
  • 12 dużych plasterków polędwicy sopockiej lub innej szynki
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 duży pomidor

WYKONANIE

Do miseczki wlać wodę, rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut.

Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Zostawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w plasterki. Każdy plasterek szynki pokroić na cztery części. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić na pół.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym odrywać z niego kawałki o wadze około 42 g. Każdy kawałek ciasta rozwałkować lub spłaszczyć i rozciągnąć na równe placki. Każdy z nich posmarować koncentratem pomidorowym, zachowując odstęp od brzegu. Następnie posypać koncentrat odrobiną ziół prowansalskich i nieco większą ilością oregano. Na połowie placka (zachowując nadal odstęp od brzegu) ułożyć dwa kawałki szynki, odrobinę szpinaku, mozzarellę i kawałek pomidora. Farsz przykryć drugą połową placka i dobrze skleić jak pierogi. Tak przygotowane calzone układać na posmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika. Zapełnioną blaszkę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz